İSTANBUL (İGFA) – Günlük yaşantımızda sıkça kullanılan ayakkabıların seçiminin ayak sıhhatinde kıymetli bir yeri olduğuna değinen Anadolu Sıhhat Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, “Hava akımına müsaade eden, sentetik ve terleten malzemeleri az içeren, dar olmayan, ayak yapısı ile uyumlu, yumuşak ayakkabılar tercih edilmeli. Birebir ayakkabı üst üste giyilmemeli, giyilecekse bu ayakkabılar havalandırılmalı, çok nem ve terleme varsa kurutulmalı” dedi.
Yanlış ayakkabı seçiminde en sık görülen sorunlardan birinin ayakkabı vurması olduğunu ve ayakkabı vurması nedeniyle oluşan yaralara müdahale edilmemesinin önemli ayak sıhhati sorunlarına sebep olabildiğini söyleyen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, “Ayakkabının vurduğu yerde oluşan yara ılık su ile yıkanmalı, yaranın olduğu bölge kurulandıktan sonra yarayı temizleme ve mikropları öldürme gücüne sahip cilt losyonları ile bölgeye pansuman yapılmalı. Kişi şayet dışarıdaysa ve tekrar ayakkabı giyilmesi gerekiyorsa kapalı pansuman sistemi ile yaranın enfeksiyon kapmaması için kapatılması gerekiyor. Şayet bireyde diyabet ve sirkülasyon sorunu yoksa, darbe oluşturmayan ve bakımı nizamlı yapılan ayakkabılar tercih edildiğinde, yaralar 7 ila 10 gün içerisinde güzelleşebilir. Bu müddet içerisinde iyileşmezse önemli sıhhat sorunlarının habercisi olabilir. Bu durumlarda dermatoloji, plastik cerrahi ve ortopedi tabipleri ile görüşülmeli” diye konuştu.
Dr. Acay, ayak yapısına uygun olmayan ayakkabıların tercih edilmemesi gerektiği kaydedildi. Acay, ayak sıhhati için uygun olmayan çalışma ortamlarının hijyenik olmayan şartlar ve uygun olmayan ayakkabı tercihleri enfeksiyon riskini artırabileceğini belirterek, enfeksiyon riskini en aza indirmek için bu etkenlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.